woensdag 14 september 2011

De verklikker - Jan-Erik Fjell

Flaptekst:
In het New York van de jaren ’60 wordt Vincent Giordano opgenomen in de beruchte mafia-familie Locatelli en ondergaat daar zijn vuurdoop: het terechtstellen van een verklikker.
In het hedendaagse Noorse Fredrikstad wordt de rijkst man van de stad vermoord. Er is reden om aan te nemen dat de moord een financieel motief heeft. Inspecteur Anton Brekke van de plaatselijke recherche gaat het onderzoek leiden. Een brutale bon-vivant met een zwak voor vrouwen en een geheime passie voor poker. Met de ijverige politiestudent Magnus Torp in zijn kielzog weet Brekke allerlei gebeurtenissen van vroeger boven tafel te halen die op verrassende wijze tot een ingenieuze finale worden vervlochten.

De verklikker - Jan-Erik Fjell
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Tysteren (2010)
Vertaling: Renée Vink
Uitgeverij: Conserve
ISBN: 90-5429-316-0 / 396 p.

BOB-score 3/5

Koud serveren
Jan-Erik Fjell (1982) debuteerde vorig jaar met de thriller Tysteren en won daarmee direct de prijs die wordt uitgereikt namens de Noorse boekhandel. In een vertaling van Renée Vink wordt deze prijswinnaar bij uitgeverij Conserve uitgebracht als De verklikker. Conserve was een van de eerste uitgeverijen die begin jaren negentig Scandinavische schrijvers als Gunnar Staalesen en Jan Guillou naar Nederland bracht. De afgelopen jaren was het rustiger bij de uitgeverij op Scandinavisch misdaadgebied maar in 2011 verscheen zowel debuterend thrillerschrijver Jan-Erik Fjell als landgenote Merete Junker met haar tweede boek Tweeling.

Bij een nieuwe schrijver hoort een nieuwe speurder en Fjell heeft gekozen voor hoofdinspecteur Anton Brekke uit Fredrikstad. Brekke is ergens in de veertig, gelukkig gescheiden en heeft een zoon. Hij is gokverslaafd en frequent bezoeker van een illegale gokclub waar hij regelmatig grote bedragen achter laat. Dromend van een glamourleven in Las Vegas ziet Brekke zich als meesterbrein en opvolger van de pokerlegende Stu Ungar.
Voordat Brekke toekomt aan zijn gedroomde bestaan, moet hij zich eerst buigen over de moord op de steenrijke zakenman Wilhelm Martinussen. Martinussen is de eigenaar van Mardan, een kleine Noorse aardoliefirma, die tot grote ontsteltenis van zijn zakenpartners heeft besloten om niet mee te doen aan een groot winstgevend maar zeer milieuvervuilend project. Een beslissing tot stand gekomen door toedoen van zijn geliefde en negenentwintig jaar jongere vriendin de milieuactiviste Nora Røed Karlssen. Ten minste dat is het beeld dat zijn collega Bjørn Danielsen heeft. Het onderzoek van Brekke kan niet om Danielsen heen als uit het testament blijkt dat hij een groot deel van de erfenis krijgt toebedeeld.
Tot zover eigenlijk niets nieuws onder de zon. Nieuwe auteur uit Scandinavië schrijft een thriller over een inspecteur voorzien van de voor het genre benodigde karakteristieke eigenschappen en eigenaardigheden die op zoek moet naar een moordenaar. De sleutel, tot de waardering die Jan-Erik Fjell van verschillende recensenten krijgt, staat afgebeeld op de cover; een rood sleuteltje dat druipt van het bloed. Op een overtuigende manier schetst de debutant het verhaal van Vincent Giordano de man die begin zestiger jaren toetreedt tot de maffiafamilie Locatelli. Een tijdperk dat vijf families het nog volledig voor het zeggen hebben in New York. De politie is machteloos en de enige bedreiging komt van de FBI die driftig op zoek is naar een informant, een verklikker.
Het trefzekere schetsen van de hedendaagse macho politiecultuur door de eigenzinnige inspecteur Brekke in combinatie met de geloofwaardige beschrijving van New York in de zestiger jaren waar het tijdperk van de maffia langzaam maar zeker ten einde komt. Twee verhaallijnen die samenvloeien tot een bevredigend plot. Fjell schreef hiermee een overtuigend debuut.
Erkend specialist op het gebied van georganiseerde misdaad Brekke reist af naar New York om een vorkje pasta te prikken. Don Corleone zei het al: "Wraak is een gerecht dat het best koud wordt geserveerd."

Meer Jan-Erik Fjell op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten