donderdag 29 september 2011

Broederland - Matti Rönkä

Flaptekst:
Viktor Kärppä leidt zijn kleine detectivekantoor alleen nog parttime. Zijn geld verdient hij als ondernemer in Helsinki. Daarnaast verkoopt hij witgoed op de grijze markt in Rusland en heeft hij een kiosk op een parkeerplaats langs de snelweg.
Maar zijn rustige leven is voorbij als een tiener overlijdt aan vervuilde heroïne. En er volgen nog meer doden. Zowel de Finse politie als vroegere opdrachtgevers zetten Kärppä onder druk om zijn contacten in Rusland aan te spreken. Wie is het hoofd van de gang die de 'superheroïne' naar Helsinki sluist? Dat tegelijkertijd Kärppä's broer Aleksei uit Sint-Petersburg in Helsinki komt wonen, maakt het voor hem beslist niet makkelijker, omdat er stemmen opgaan dat Aleksei medeplichtig zou zijn.

Broederland - Matti Rönkä
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Hyvä veli, paha veli (2003)
Vertaling: Annemarie Raas
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-3956-5 / 199  p.

BOB-score 3/5

Boeiende mix uit Finland
Het aantal schrijvers uit Finland dat in Nederland voet aan de grond krijgt is niet zo groot. Vorig jaar verscheen Grensgeval, het debuut van Matti Rönkä. Rönkä is nieuwspresentator en schrijver van inmiddels vijf boeken met in de hoofdrol Viktor Kärppä.
Viktor is in eerste plaats ondernemer, maar ook ritselaar, probleemoplosser, voormalig officier met gevechtservaring in een Russische elite-eenheid, semi-professioneel langlaufer en hij heeft een uitgebreid netwerk met contacten bij zowel justitie als in de onderwereld.
Politieman Korhonen roept de hulp van Kärppä in wanneer er in Helsinki synthetische heroïne opduikt met de poëtische namen  Witte Chinees en Dragon Lady. De uitwerking is echter minder poëtisch want er zijn al een aantal dodelijke slachtoffers gevallen. Het dringende verzoek aan Viktor om in zijn netwerk aan de andere kant van de grens eens te informeren wie er betrokken is bij de productie en distributie van het dodelijke witte poeder. Korhonen weet voldoende van de schimmige activiteiten van Kärppä dat bedanken voor deze zaak geen optie is.
Na het overlijden van Viktors moeder heeft zijn broer Aleksej besloten om zich ook te vestigen in Finland. Aleksej is opgeleid als ingenieur maar krijgt een baantje als smeerolieverkoper in een auto-onderdelen bedrijf. Voor een lid van de ondernemende familie Kärppä biedt een dergelijke baan niet veel uitdaging en het duurt dan ook niet lang tot Aleksej met een telelens bezoekers van een massagesalon fotografeert. Het plan is om via de kentekenplaten de bezoekers van de salon aan te sporen om een kleine donatie te doen en zo de privacy te borgen. Viktor weet zijn broer te overtuigen dat zijn inkomensstrategie wel eens contraproductief kan zijn. Een aantal criminelen bezoekt het massage-instituut ook en heeft zo zijn eigen minder mensvriendelijke ideeën over chantagepraktijken.
Niet helemaal gerust dat hij zijn broer kan achterlaten vertrekt Viktor naar Sint-Petersburg. Via zijn contacten weet hij het probleem van de synthetische heroïne onder de aandacht te brengen van de Russische maffia. Hiermee worden krachten losgemaakt die ook Viktor niet helemaal meer in de hand kan houden.

‘Viktor, weet je: een man die stoffen zakdoeken gebruikt kan gewoon geen slecht mens zijn,’ zei ze.
 Ik vond dat geen gepassioneerde of opwindende opmerking maar toch was ik er best tevreden mee.


Broederland maar ook het debuut Grensgeval kunnen worden gezien als de moderne variant op de schelmen- of schurkenroman. Door de ogen van Viktor Kärppä kijken we met name naar de inktzwarte onderkant van de Finse samenleving. Met gevoel voor humor gaat Viktor de dagelijkse strijd aan met de problemen die hij op zijn pad vindt. Hierbij gooit hij gul zijn charme in de strijd. Niet altijd legaal maar maar wel met zijn hart op de goede plek. Een boeiende mix uit Finland met een eigen geluid.
Meer Matti Rönkä op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten