maandag 12 september 2011

Requiem - Arne Dahl

Flaptekst:
Het is maart 2003 en de oorlog in Irak breekt uit. Paul Hjelm, Kerstin Holm en de andere leden van de speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard staan voor een raadsel: iets klopt er niet aan het gijzelingsdrama in de Stockholmse bank, maar wat?
Een mysterieus bureau en een vernielde badkamer leiden hen rechtstreeks naar een van de meest dramatische episodes van de Tweede Wereldoorlog en een spionnennest uit de Koude Oorlog. En dat allemaal omdat één man het verleden wil veranderen.

Requiem - Arne Dahl
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Dödsmässa (2004)
Vertaling: Ydelet Westra
Uitgeverij: De Geus
ISBN:  90-445-1490-3 / 381 p.

BOB-score 4/5

Ontknoping in Venetië
Een barok bureau uit de achttiende eeuw, fossielen en het requiem van Mozart zijn maar drie van de niet alledaagse ingrediënten uit het zevende boek van Arne Dahl. Dahl, zelf voormalig literair criticus en liefhebber van de spionageromans van John le Carré en Grahame Greene, brengt zijn A-team in dit boek Requiem in contact met de restanten van de Koude oorlog.
Het lijkt op een gewone bankoverval waarbij het personeel en de aanwezige klanten worden gegijzeld. Gepensioneerd commissaris van het A-team Jan Hultin wordt hierbij te hulp geroepen wanneer de bankovervallers dreigen een groot deel van de binnenstad van Stockholm op te blazen. Met een ongekende efficiëntie wordt het centrum geëvacueerd en bewoners uit hun woningen gehaald.
Wat de overvallers niet kunnen weten is dat zich onder de klanten Cilla, de ex-vrouw van Paul Hjelm, bevindt die via de camera op haar mobiel foto’s kan doorsturen naar het crisisteam. De gijzelaars worden na een bijna vlekkeloze actie bevrijd. Alleen zijn er wel een paar kritische zaken verdwenen na de overval op de Noorse internetbank.
Cilla kan veilig naar huis waar Paul ternauwernood kan voorkomen dat zij alsnog het slachtoffer wordt van een gewelddadige aanval. Wie steekt er achter de bankoverval en wat is de relatie met het antieke bureau dat A-teamlid Arto Söderstedt op een veiling onverwacht weet te bemachtigen?
Arne Dahl voert zijn lezers dagboekfragmenten van een Duitse soldaat die deelneemt aan operatie Barbarossa, een barre tocht die blijft steken in de aanval op een kapotgeschoten en winters Stalingrad. Een oorlog gestart om toegang te krijgen tot de rijke olievelden van de Kaukassus.
Zestig jaar later start een andere westerse leider opnieuw een oorlog om toegang te krijgen tot rijke olievelden. Het is 2003 en George Bush valt met zijn leger Irak binnen, een schurkenstaat met massavernietigingswapens, die de eigen inwoners vermoordt en terroristen beschermt. Een land met zeggenschap over grote strategische olievoorraden.
Wie de thrillers over het A-team van Arne Dahl leest wordt meegezogen in een verhaal dat gevuld is met een vreemde mix van ingrediënten en personages gekruid met subtiele humor. Dahl vraagt aandacht voor actuele onderwerpen en wil zijn lezers naast aan het denken zetten ook iets leren. Hoeveel lezers zullen tenslotte weten wat een staffage is? De sleutel tot deze operatie van het A-team ligt in Venetië waarbij een oude bekende, een niets- en niemandontziende killer, kleur moet bekennen. Fossielen uit de Koude oorlog laten van zich horen op een manier die John le Carré waardig is.
Requiem is wederom een zeer geslaagde thriller van Arne Dahl die na elf boeken klaar is met het A-team. Et lux perpetua luceat eis.

 Meer Arne Dahl op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten