vrijdag 30 september 2011

De laatste goede man - A. J. Kazinski

Flaptekst:
De Deense politieman Niels Bentzon en astrofysicus Hannah Lund zitten een moordenaar op de hielen die systematisch goede en rechtschapen mensen over de hele wereld doodt. De moorden lijken hun oorsprong te hebben in een oude, religieuze mythe. Om de volgende moord " waarschijnlijk in Kopenhagen " te voorkomen moet Niels Bentzon een goed persoon in de stad vinden. Maar wie is dat?

De laatste goede man - A. J. Kazinski
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Den sidste gode mand (2010)
Vertaling: Femke Blekkingh-Muller
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1793-7 / 476 p.

BOB-score 3/5

Gen 22 - En samen gingen zij verder
Na de Zweedse, breken nu ook de Deens duo’s internationaal door. Naast schrijfsters als Kaaberbøl & Friis en broer en zus Lotte & Søren Hammer is er nu de vertaling van Den sidste gode mand van Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich. Deze twee heren bundelen hun krachten onder het pseudoniem A. J. Kazinski.
Het is 2009 en Kopenhagen is in de ban van de klimaatconferentie. Alle wereldleiders inclusief Barack Obama verzamelen zich in de Deense hoofdstad die tijdelijk is omgebouwd tot een onneembare vesting. Politieman Niels Bentzon hoeft zich niet bezig te houden met de klimaattop en wil eigenlijk naar zijn vrouw die als architect tijdelijk in Zuid-Afrika verblijft. Bentzon heeft zijn ticket al gekocht en afgesproken dat hij aan boord zal stappen van het vliegtuig dat hem naar Kaapstad zal brengen.
Tommaso Di Barbara is een politieman uit Venetië die stuit op een reeks geheimzinnige sterfgevallen over de hele wereld. De laatste twee slachtoffers zijn een monnik uit Beijing en een econoom uit Mumbai. Voor Di Barbara voldoende reden om zijn vermoedens aan Interpol door te spelen. De ‘red notice’-berichten van Interpol worden ook in Kopenhagen gelezen en Niels Bentzon krijgt de vage opdracht om contact op te nemen met ‘acht tot tien goeden mensen’ met de vraag of ze iets ongewoons hebben opgemerkt. Maar hoe vind je in hemelsnaam goede mensen en wat is iets ongewoons?
Bij zijn speurtocht ontmoet Niels de depressieve astrofysica Hannah Lund, een gerenommeerd wetenschapper die gebukt gaat onder de zelfmoord van haar zoon. Hannah wordt geprikkeld door de vreemde reeks sterfgevallen en zij is in staat om via een onnavolgbare extrapolatie de locatie van de laatste twee potentiële slachtoffers te voorspellen.  Het kan geen toeval zijn dat een van de twee locaties in Kopenhagen is. Ondertussen is Abdul Hadi op weg naar Denemarken met maar één ultiem doel: wraak.
Beide schrijvers hebben een achtergrond in de filmwereld en vertellen het verhaal De laatste goede man als een aaneenschakeling van korte actiegerichte scènes waarbij Niels en Hannah onder zware tijdsdruk samen zoeken naar de oplossing. Wie heeft er nog de bereidheid om een offer te brengen, afgaande op de mislukte klimaattop, moet de conclusie zijn: bijna niemand, op een laatste goede man na.
De laatste goede man is een aardige thriller uit Scandinavië met veel vaart geschreven zonder veel maatschappijkritische diepgang die niet veel eisen stelt aan de lezer, een prima vakantieboek voor een warme zomerse dag. De vraag die open blijft na het debuut van dit nieuwe Deense duo: gingen zij samen verder?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten