zaterdag 17 september 2011

Schreeuw onder water - Øbro & Tornbjerg

Flaptekst:
Katrine Wraa is een Deense psychologe en profiler. Na jarenlang voor de Engelse politie te hebben gewerkt, wordt ze naar Denemarken teruggehaald en aangesteld bij de afdeling moordzaken in Kopenhagen. Ze krijgt het algauw zwaar te verduren wanneer ze samen met haar nieuwe partner Jens Høgh de gewelddadige moord op een gynaecoloog die is neergestoken in zijn eigen voortuin moet zien op te lossen.
De verdenking komt te liggen op drie personen: een Tsjetsjeense vluchteling wiens vrouw is overleden tijdens de bevalling waar de arts verantwoordelijk voor was, de weduwe van de gynaecoloog die over diepe geheimen blijkt te beschikken en de verborgen minnares van de arts.
In de loop van een paar zenuwslopende winterdagen wordt Katrine Wraa geconfronteerd met haar eigen diepste angst, wanneer de moordenaar een gewetenloze psychopaat blijkt te zijn, die plotseling veel te dichtbij is gekomen.

Schreeuw onder water - Øbro & Tornbjerg
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Skrig under vand (2010)
Vertaling: Angélique de Kroon
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 90-446-1781-8 / 345 p.

BOB-score 3/5

Voeg psycholoog toe naar smaak
Het lijkt of 2011 het jaar gaat worden van de debuterende Deense duo’s. Eerder verscheen in vertaling broer en zus Hammer en het duo AJ. Kazinski en nu gevolgd door het echtpaar Jeanette Øbro en Ole Tornbjerg. Hun debuut won de hoofdprijs in een door de Deense krant Politiken uitgeschreven zoektocht naar nieuw schrijftalent. In Denemarken alleen al ging het boek Schreeuw onder water meer dan 100.000 keer over de toonbank.
Psychologe Katrine Wraa werkt al jarenlang in de schaduw van de zeer succesvolle Engelse professor en profiler Caroline Stone. Door wat academisch gekissebis heeft ze afstand genomen en dobbert ze samen met een nieuw duikvriendje in de warme wateren van Sharm el Sheikh.
Katrine laat zich door Per Kragh, hoofd moordzaken bij de politie in Kopenhagen overhalen om als profiler voor hem te komen werken in de bestrijding van bendecriminaliteit. Ze neemt midden in de winter intrek is het ijskoude zomerhuisje van haar ouders en op haar eerste werkdag is het al raak.
Van Kragh krijgt ze de opdracht om zich te melden bij rechercheur Jens Høgh die ze kan vinden bij het huis van de familie Winther. Mads Winther, gynaecoloog en vader van twee kinderen  ligt onder een dun laagje sneeuw in zijn voortuin, neergestoken. Vibeke Winther, eveneens arts, zegt dat ze niets heeft meegekregen van de moord omdat ze een slaapmiddel heeft gebruikt. Au pair Maria heeft Mads wel thuis horen komen maar weet niet wat er vervolgens is gebeurd. Ze weet wel te melden dat de aan hardlopen verslaafde Vibeke haar heeft gevraagd om de scherpe keukenmessen uit het zicht te bewaren.
Wie heeft gynaecoloog Mads Winther om het leven gebracht en waarom? Het aantal mogelijke daders lijkt beperkt.  Jens Høgh en Katrine Wraa cirkelen om de verdachten heen en krijgen voldoende bewijsmateriaal in handen. De lezers begrijpen dan allang dat er sprake moet zijn van een dwaalspoor. Øbro & Tornbjerg voeden hun publiek brokjes informatie over de motivatie van de dader. Stukjes achtergrond zoals wel vaker in cursief lettertype gebracht die laten zien hoe een opvoeding volledig mis kan lopen en een dader langzaam wordt gevormd.
De eersteling van het Øbro & Tornbjerg  kan geslaagd worden genoemd. Het duo bestaande uit rechercheur Jens Høgh  en psychologe Katrine Wraa  kunnen als personages zeker een aantal boeken mee en verder worden uitgediept. De spanning en het elimineren van de verdachten zijn goed opgebouwd. De ontknoping is qua vorm en locatie zijn niet helemaal verrassend of vernieuwend. De dialogen kunnen nog wat worden ontwikkeld en krachtiger. Uitroepen als ‘aha, goh, o jee en ach’ kunnen ook te vaak worden ingezet.
Het toevoegen van een psycholoog aan de politieroman is een trend die niet alleen wordt teruggevonden in diverse recente Scandinavische misdaadromans. Het schrijvende echtpaar Nicci French dat al een paar jaar voorsprong heeft op Øbro & Tornbjerg is net gestart met een nieuwe reeks met een psychologe in de hoofdrol.
Schreeuw onder water is een prima debuut dat ’schreeuwt’ om een vervolg. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten