zondag 18 september 2011

Blauwe Maandag - Nicci French

Flaptekst:
Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen.
Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden.
Kan Frieda’s kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het vinden van het jongetje? Is er een verband met een ontvoeringszaak van tweeentwintig jaar eerder? En zal de dader worden ontmaskerd?

Blauwe Maandag - Nicci French
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Blue Monday (2011)
Vertaling: Irving Pardoen
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1464-9 / 370 p.

BOB-score 4/5

Pragmatisch en praktisch
Het echtpaar Nicci Gerard en Sean French behoeft geen enkele introductie meer. Sinds het debuut Het geheugenspel in 1997 leveren de grondleggers van het literaire thrillergenre bijna jaarlijks een nieuw boek af. Herkenbare standalone thrillers geschreven vanuit een vrouwelijk  ik-perspectief met een al even herkenbaar vormgegeven cover vol versteend verdriet. Hoewel het echtpaar in interviews aangaf dat een serie schrijven niet voor hen was weggelegd gaat het roer nu drastisch om. Blauwe Maandag is het debuut van wat een reeks moet gaan worden in acht delen met in de hoofdrol psychoanalytica Frieda Klein.
Frieda, halverwege de dertig, struint geregeld bij nacht en ontij door de straten van Londen waarbij zij probeert de warboel in haar hoofd te ordenen. Haar routekeuze laat ze bepalen door de loop van de bijna vergeten rivier de Fleet die ruisend onder de stad doorstroomt tot in de Thames.
Frieda zorgt voor anderen. Zij houdt haar collegabestuurder Reuben McGill in het oog wanneer deze door een moeilijke periode gaat. Jack Durgan, de slungelige therapeut in opleiding, helpt ze over zijn onzekerheid heen en ze doet verwoede pogingen om haar zestienjarige nichtje Chloë die wordt geplaagd door puberale stuiptrekkingetjes wat scheikundige basisbegrippen bij te brengen. Vanzelfsprekend zorgt Frieda goed voor haar patiënten. Zo ook voor Alan Dekker, een patiënt die op het punt stond om een klacht in te dienen tegen Reuben.
Alan wil ontzettend graag een zoon. Hij droomt zelfs over de jongen. Kan hem voor zich zien, rood haar met een huid vol sproeten, gekleed in een schooluniform. Paniekaanvallen en hartproblemen brengen Alan naar de praktijk van Frieda. Wanneer een schooljongen met rood haar spoorloos verdwijnt na een ontvoering, kan Frieda niet anders dan denken aan haar gesprekken met Alan. Zorgt ze voor haar patiënt of kiest ze voor het jonge slachtoffer?
Hoofdinspecteur Malcom Karlsson werkt aan de verdwijning van de roodharige schooljongen en vergelijkt deze ontvoeringszaak met de verdwijning van de vijfjarige Joanna ruim twintig jaar eerder. Een zaak die nooit opgelost werd, maar door de achterblijver ook nooit is vergeten. Karlsson zoekt naar een doorbraak maar niemand lijkt iets te weten of te hebben gezien.
Personages vormgeven kunnen Nicci Gerard en Sean French als geen ander. Frieda Klein is hier een uitstekend voorbeeld van, pragmatisch combineert zij de kansen en problemen die zij tegenkomt. Een klusjesman uit de Oekraïne die door haar plafond zakt kan zij inzetten als de oplossing voor de problemen van haar vriend en collega Reuben. Haar theoretische kennis weet ze praktisch toe te passen in het vastgelopen onderzoek van politieman Karlsson.
Blauwe maandag stroomt als de gedeeltelijk onzichtbare rivier Fleet en voert alle essentiële elementen met zich mee. Elementen die stroomafwaarts de ontknoping vormen van deze knappe thriller die aan de basis staat van een nieuwe reeks.
Wie niet van de bewonderenswaardige psychoanalytica Frieda Klein kan houden, zou therapie moeten overwegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten