donderdag 15 september 2011

Dubbele stilte - Mari Jungstedt

Flaptekst:
Het is eind juni en het echtpaar Andrea en Sam gaat samen met twee bevriende stellen een weekend weg. Eerst naar de Fåröeilanden, waar ze het Ingmar Bergman-filmfestival zullen bezoeken en daarna het eiland Groot Karlso, waar elke zomer de lemmingen zich met duizenden tegelijk van de hoge krijtrotsen storten. De verwachtingen voor dit jaar zijn hooggespannen.
Eenmaal op het filmfestival aangekomen gooit één smsje voor alle drie de stellen alles overhoop. De ontvanger begrijpt meteen wat er aan de hand is. En dat dit al heel lang zo is. Vakantieplezier maakt plaats voor oncontroleerbare woede. De gevolgen zijn verschrikkelijk – en dodelijk. Alleen twee zeer ervaren Gotlandse politiemensen kunnen deze opengetrokken beerput weer dichtgooien: inspecteur Anders Knutas en zijn collega Karin Jakobsen.

Dubbele stilte - Mari Jungstedt
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Den dubbla tystnaden (2009)
Vertaling: Neeltje Wiersma
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9927-0 / 262 p.

BOB-score 3/5

Ambassadrice van Gotland
In Dubbele stilte, het zevende boek van Mari Jungstedt, keert de Zweedse schrijfster terug naar het eiland Fårö waar ook In die heerlijke zomertijd zich afspeelt. Op Fårö wordt het jaarlijkse Ingmar Bergman filmfestival gehouden. Filmmaker Sam Dahlberg nodigt zijn vrouw Andrea en twee bevriende echtparen uit om samen het festival te bezoeken. De drie stellen wonen al geruime tijd in de welvarende woonwijk Terra Nova aan de rand van het stadje Visby op Gotland en vormen een hechte vriendengroep die geregeld samen op stap gaat.

Visby is de thuisbasis voor commissaris Anders Knutas die nog steeds worstelt met de ontboezemingen die zijn collega Karin Jakobsen heeft gedaan over een moordzaak. Zelf heeft Karin zich voorgenomen om op zoek te gaan naar haar dochter die ze meer dan twintig jaar geleden noodgedwongen heeft afgestaan voor adoptie. Knutas zelf gaat door een moeizame periode in zijn huwelijk met Line die steeds meer haar eigen weg zoekt en hem hierbij niet nodig lijkt te hebben. Tv-journalist Johan Berg zit ook niet helemaal lekker in zijn vel. Hij heeft ouderschapsverlof maar kan zich moeilijk losmaken van zijn werk bij het regionaal nieuwsprogramma.
De vriendengroep van Sam en Andrea bezoeken de Bergman-film Fanny en Alexander op het festival en het eilandje Stora Karlsö waar ze de eerste wanhopige vlieglessen zien van de daar gevestigde kolonie zeekoeten. Alles lijkt op een harmonieus samenzijn totdat Sam spoorloos verdwijnt en een eenzame surfer van grote afstand ziet dat er iemand van een klif wordt afgeduwd. Werk aan de winkel voor Karin Jacobsen die een groot deel zelf moet doen omdat haar chef zichzelf door onhandigheid buitenspel heeft gezet. Wanneer de politie uit Letland meldt dat zij een lichaam hebben aangetroffen in een aangespoelde boot dan wordt het onderzoek complexer en beginnen er barstjes te komen in de hechte vriendengroep.
Mari Jungstedt is een waardig ambassadrice van Gotland. In haar zeven boeken neemt zij haar lezers mee op een rondgang langs de vele bezienswaardigheden van het eiland. In Dubbele stilte staat zij onder meer stil bij regisseur Ingmar Bergman, de beroemdste bewoner van Fårö.
Waar de eerste boeken van Jungstedt nog draaien om politieman Knutas en journalist Berg daar lijkt in de laatste twee boeken de rol van Berg een beetje uitgespeeld. De schrijfster richt zich meer op rechercheur Karin Jacobsen en haar directe leidinggevende Anders Knutas. De aandacht voor de relationele aspecten is onverminderd aanwezig. Met de spanning is het in dit boek dik in orde. De motivatie van de dader zoekt Jungstedt , net als haar collega Camilla Läckberg, in een gebeurtenis uit het verleden.  
Goede nieuws is dat de ontdekkingstocht niet afgelopen hoeft te zijn. Mari Jungstedt heeft inmiddels negen boeken geschreven over haar schier onuitputtelijke inspiratiebron Gotland. Hopelijk werkt Neeltje Wiersma, die alle boeken van Jungstedt tot nu toe vertaalde, inmiddels aan het volgende deel: Den farliga leken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten