maandag 26 september 2011

De tapijtverkoper - Karin Wahlberg

Flaptekst:
Veronika Lundborg, chirurg in het ziekenhuis van het stadje Oskarshamn, staat op het punt te bevallen van haar tweede kind als ze hoort dat er een man is vermoord. Carl-Ivar Olsson, een tapijtverkoper uit Stockholm, is op een pont in Istanbul met messteken om het leven gebracht. Op het tijdstip van de moord is iemand in Oskarshamn naarstig op zoek naar een kostbaar tapijt. En onlangs heeft Veronika een van haar tapijten weggebracht om te laten repareren. Inspecteur Claes Claesson gaat de zaak onderzoeken en stuit in Olssons winkel op de afbeelding van een zeldzaam tapijt uit de vijftiende eeuw. De speurtocht naar het dure tapijt begint, maar de moordenaar is de politie steeds een stap voor…

De tapijtverkoper - Karin Wahlberg
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Matthandlare Olssons död (2009)
Vertaling: Jasper Popma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-3006-3 / 397 p.

BOB-score 3/5

Liaison in Istanbul
Op naam van Karin Wahlberg, gynaecoloog in het academisch ziekenhuis van Lund, staan inmiddels zeven misdaadromans over het duo Veronika Lundborg en Claes Claesson. Veronika is normaal werkzaam als chirurg maar staat nu kort voor de bevalling van haar derde kind. Claesson is inspecteur bij de politie in het plaatsje Oskarshamn.
Wanneer Veronika is bevallen van wederom een dochter en Claes eigenlijk verlof heeft wordt er toch een beroep op hem gedaan als een plaatsgenoot in Istanbul wordt vermoord. Na overleg met Veronika reist Claes met zijn Turkssprekende collega Mustafa Özen af naar de stad aan de oevers van de Bosporus.
Carl-Ivar Olsson is eigenaar van een tapijtwinkel in Oskarshamn. Hij is samen met zijn vrouw op reis geweest in Turkije en heeft besloten om nog even in Istanbul te blijven. Zijn vrouw Birgitta moet terug naar huis omdat zij weer als verpleegster aan het werk moet in het ziekenhuis waar ook Veronika werkt. Olsson wordt aan boord van een veerboot over de Bosporus doodgestoken en de grote hoeveelheid geld die hij bij zich had verdwijnt spoorloos. Merve Murpan een vrouwelijk rechercheur onderzoekt de moord op de tapijthandelaar en wordt de verbindingsofficier naar de delegatie uit Oskarshamn. Een liaison die Mustafa niet helemaal onberoerd laat.
Annelie Daun werkt in de tapijtwinkel van haar oom Carl-Ivar. Voor haar wordt al snel na de dood van haar oom duidelijk dat er iemand op zoek is naar een zeer oud, kostbaar maar verdwenen tapijt. Om het tapijt in handen te krijgen dringt een onbekende man het huis binnen waar haar echtgenoot en arts Christoffer Daun net zijn collega Tina grondig onderzoekt. Wanneer Tina Rosenkvist enige tijd later spoorloos verdwijnt dan wordt voor de politie van Oskarshamn duidelijk dat inspecteur Claesson zijn onderzoek beter in zijn woonplaats kan voortzetten.
Zoals Karin Wahlberg zelf in een interview zegt: ‘Kleine plaatsjes lenen zich uitstekend voor intriges. Mensen kennen elkaar en zorgen voor elkaar, en roddelen kan vernietigend zijn, aangezien het onmogelijk is om anoniem te blijven.’ In dit zevende boek De tapijthandelaar zijn er dan ook voldoende bewoners van Oskarshamn op de een of andere manier betrokken bij deze zaak. Ondanks dat Wahlberg een poging doet om een exotisch tintje aan dit verhaal te geven door haar beschrijvingen van Istanbul met zijn blauwe moskee, het Topkapi paleis en de langs het water gelegen yalins, moeten we terug naar de woonplaats van de tapijthandelaar voor de definitieve ontknoping.
Wahlberg bouwt haar verhaal De tapijtverkoper op als een klassieke detective en hanteert hierbij een voor haar karakteristiek verteltempo en bijbehorende trage spanningsopbouw die naadloos passen bij de jaren vijftig toen detective Ture Sventon met behulp van een vliegend tapijt zijn zaken wist op te lossen. De knipoog van de schrijfster naar de boeken van Åke Holmberg, wellicht ingegeven door jeugdherinneringen, siert haar.

Meer Karin Wahlberg op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten