dinsdag 13 september 2011

De tweede zondvloed - Åsa Schwarz

Flaptekst:
Als eco-activiste Nova Barakel en haar twee vrienden besluiten actie te ondernemen tegen grote, ecologisch onverantwoord handelende concerns, komen zij in contact met een onbekende organisatie. Maar anders dan de jonge activisten schrikt die voor niets en niemand terug.
Wanneer Nova gevangen zit in een net van gruwelijke moorden, moet ze aan de hand van Bijbelse citaten draden uit verleden en heden aan elkaar knopen om haar leven te redden.

De tweede zondvloed - Åsa Schwarz
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Nefilim (2009)
Vertaling: Anna Ruighaver
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN:  90-214-3960-3 / 249 p.

BOB-score 3/5

Aan de schandpaal
Een uit de hand gelopen hobby noemt Åsa Schwarz haar schrijven en het gevolg van wat ooit begon als een cursus crime writing. Van huis uit is de Zweedse schrijfster specialist op het gebied van computerbeveiliging. Een onderwerp dat in Nefilim - De tweede zondvloed zoals haar derde boek heet ook aan de orde komt. Een hacker laat de telefooncentrale van luchtvaartmaatschappij SAS bestoken met gesprekken vanuit mobiele telefoons die besmet zijn geraakt met een virus.
De eerste twee boeken van de hand van Schwarz noemt ze zelf een mix tussen fantasy, horror en bovennatuurlijke verschijnselen. De tweede zondvloed is meer opgezet als misdaadroman, maar bevat deze elementen nog steeds in afgezwakte vorm. De Nefilim worden in het oude testament genoemd als een volk van reuzen en zijn de nakomelingen van de mens en gevallen engelen. Åsa Schwarz zegt in een interview dat er minstens vier boeken zullen verschijnen over deze mensachtigen met bovennatuurlijke krachten.
Nova Barakel werkt bij Greenpeace en heeft met twee vrienden de strijd aangebonden tegen de grote milieuvervuilers van Zweden. Wanneer de eco-activiste gewapend met een spuitbus gevuld met bloedrode verf het huis binnendringt van de topman van het energiebedrijf Vattenfall dan merkt ze al snel dat iemand haar voor is geweest. De directeur, zijn vrouw en hun hond liggen op bed, in een poel van bloed, afgeslacht. Via een anonieme email brengen de drie activisten de politie op de hoogte van deze brute moord. 
Amanda, de politie-inspecteur die op hoge hakken haar schietoefeningen doet, heeft al vijftien jaar ervaring met gewelddadige misdaden. En net zo lang werkt deze assertieve politievrouw al aan haar imago als coole single die in haar rode Golf met Like a virgin uit de speakers schallend door de straten van Stockholm cruist. Wanneer zij echter het appartement van de slachtoffers betreedt, voelt zij zich gedwongen om haar ontbijt weer in haar luxe tas van Dior te stoppen. Een moment van zwakte dat ze afdoet als een griepje.
Na een auto-ongeluk blijkt na forensisch onderzoek dat het verbrande lichaam dat wordt aangetroffen Nova’s moeder is. Het is aan Amanda om deze onheilstijding aan de dochter over te brengen. De erfenis die haar moeder, een succesvol advocate, achterlaat is aanzienlijk. Tot haar verrassing hoort Nova dat er nog een begunstigde is, de stichting FON.
Wanneer er nog een moord wordt gepleegd legt de ochtendzieke Amanda de link naar de eco-activiste. Nova slaat op de vlucht maar probeert ondertussen meer te weten komen over Peter Dagon en zijn geheimzinnige stichting.
Åsa Schwarz heeft met De tweede zondvloed, het eerste boek uit een serie over de Nefilim, geen doorsnee misdaadroman geschreven. De thrillerelementen zijn aangevuld met een vleugje bovennatuurlijke verschijnselen. Schwarz neemt met haar hoofdpersoon activiste Nova Barakel direct stelling in en nagelt milieuvervuilers Vattenfall, SAS en de rest van de Dirty Thirty aan de ecologische schandpaal. Een plaatje dat niet zou misstaan op de prenten van William Hogarth.  
De Nederlandse uitgeverij heeft ook het tweede deel En död ängel met Nova aangekocht waarin zij met haar Greenpeace collega’s afreist naar de berg Ararat in Turkije waar volgens de overlevering de ark van Noach is gestrand.
Voor wie eens buiten de gebaande paden van de standaard misdaadroman wil treden zijn de boeken van Åsa Schwarz  een uitkomst.
Meer Åsa Schwarz op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten